Ons steunpunt is speciaal ingericht om ouders en kinderen te ondersteunen bij vragen en zorgen rondom passend onderwijs. We begrijpen dat elk kind uniek is en dat het soms lastig kan zijn om de juiste weg te vinden binnen het onderwijs. Daarom zijn wij er om te luisteren, mee te denken en je verder te helpen.

Ouder- en jeugdsteunpunt
Waarom een Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Het doel is om ouders, verzorgers en leerlingen te helpen bij vraagstukken die spelen bij passend onderwijs. Het steunpunt is onderdeel van het samenwerkingsverband, maar wij vervullen een onpartijdige rol. Wij denken met je mee, geven advies of helpen je op weg. Dat doen we zonder een standpunt in te nemen namens de school of het samenwerkingsverband. Zo kunnen wij een veilige en toegankelijke plek bieden waar je terecht kunt met je vragen, zorgen of ideeën.
Advies op maat
Heb je vragen over hoe passend onderwijs voor je kind kan worden geregeld? Wij luisteren en adviseren welke weg je kunt bewandelen en waar je met je vraag het beste terecht kunt.
Informatievoorziening
Wij leggen uit hoe passend onderwijs werkt, welke rechten en mogelijkheden er zijn, wat dit inhoudt voor de school, jou, je kind en wat het samenwerkingsverband of een andere partij hier eventueel voor je in kan betekenen.
Luisterend oor
Soms heb je gewoon iemand nodig die je verhaal begrijpt en kan meedenken over de volgende stappen.
Ondersteuning voor kinderen en jongeren
Jongeren kunnen bij ons terecht om in vertrouwen te praten over hun schoolervaringen en wat zij nodig hebben om zich goed te voelen in de klas.

Veelgestelde vragen van ouders
Mijn kind heeft extra hulp/ondersteuning nodig. Hoe werkt dat?
Als jouw kind extra ondersteuning nodig heeft, moet de school een plan maken met doelen. Dit plan noem je het ontwikkelingsperspectief (OPP). Lees hierover meer onder de vraag: ‘Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP)?’.
Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP)?
Als jouw kind meer nodig heeft dan de basisondersteuning, maakt de school een plan. In dat plan staat hoe de school jouw kind gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen leren. Dit plan heet een ontwikkelingsperspectief en bestaat uit ten minste twee delen, het uitstroomprofiel en het handelingsdeel. In het uitstroomprofiel staat naar welk niveau van vervolgonderwijs de school met jouw kind toewerkt. Het handelingsdeel gaat over de extra hulp die jouw kind krijgt om de doelen te bereiken. Over het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief moeten jij en de school het samen eens worden. De school moet minimaal één keer per jaar met jou over het ontwikkelingsperspectief praten.
Wat als ik het niet eens ben met het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
Meestal zijn school en ouders het eens over de plaatsing op het speciaal onderwijs (SO) of het speciaal basisonderwijs (SBO). Als je het niet eens bent met de aanvraag voor de toelaatbaarheidsverklaring (TLV), of als je het niet eens bent met het advies over de toelaatbaarheidsverklaring, kun je hier bezwaar tegen maken. Dat bezwaar (per brief of per mail) lever je in bij de bezwaarcommissie van het samenwerkingsverband. Of bij de landelijke bezwaaradviescommissie. De adviescommissie geeft daar een advies over aan het samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband moet dan een beslissing nemen op het bezwaar.
Wat kan het Ouder- en Jeugdsteunpunt voor mij betekenen?
Wij kunnen je ondersteunen met advies, informatie en begeleiding bij vragen over passend onderwijs. Ons doel is dat je je gehoord voelt en handvatten krijgt.
Is het steunpunt verbonden aan de school van mijn kind?
Nee, wij zijn onpartijdig. Hoewel wij vanuit het samenwerkingsverband werken, zijn we er voor u en hebben we geen direct belang bij de keuzes van de school. Wij kijken hierin naar uw kind, de opdracht passend onderwijs en kunnen hierin meedenken.
Kan ik met een klacht over de school of het samenwerkingsverband bij jullie terecht?
Ja, wij luisteren naar je zorgen en kunnen je adviseren over de stappen die je kunt nemen.
Wij als ouders verschillen van mening over de ondersteuning voor ons kind met school, wat nu?
Je kunt dan contact opnemen met ons. Wij luisteren en kunnen op basis hiervan advies geven over welke stappen je kunt nemen. De adviezen die wij geven zijn echt gericht op jullie situatie en de vraag van jullie kind.
Mijn kind heeft extra ondersteuning nodig. Hoe werkt dat?
Wij kunnen je uitleggen hoe je samen met de school een ondersteuningsplan kunt opstellen en wat er mogelijk is binnen passend onderwijs.
Is mijn informatie vertrouwelijk?
Absoluut. Alles wat je met ons bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.
Veelgestelde vragen van kinderen
Wat kan ik hier doen?
Je kunt bij ons praten over wat je lastig vindt op school. Of het nu gaat om hulp in de klas, pestgedrag of iets anders, wij luisteren en denken mee over wat jij nodig hebt.
Praat je met mijn ouders of school over wat ik zeg?
Alleen als jij dat goed vindt. We bespreken altijd samen wat we wel of niet delen.
Kan ik zomaar langskomen?
Ja, je kunt contact opnemen om een afspraak te maken. Dan zorgen we dat er tijd is om met jou te praten.
Moet ik betalen voor hulp?
Nee, de ondersteuning van het Ouder- en Jeugdsteunpunt is gratis.