Skip to main content

Iedereen mag mee!

Onderwijsexpertise meertaligheid

De expertgroep meertaligheid is de plek in ons samenwerkingsverband waar zowel ouders, scholen als externe partners terecht kunnen met hun vragen en voor het ophalen van informatie over meertaligheid en onderwijs.

Doelgroep

Om goed te kunnen duiden over welke doelgroep we spreken, is na grondig literatuuronderzoek gekozen voor de onderstaande definities. Contactpersoon van de expertisegroep Meertaligheid is Vivian Leurs. Zij is te bereiken via het mailadres meertaligheid@swvpo3102ml.nl.

Nieuwkomers
Nieuwkomers voldoen aan de volgende criteria:

  • Een nieuwkomer is niet in Nederland geboren;
  • Een nieuwkomer heeft geen of beperkt onderwijs in het Nederlands ontvangen;
  • Een nieuwkomer leert Nederlands als tweede (of derde) taal;
  • Voor het onderwijsaanbod maken we onderscheid tussen eerstejaars en twee- of meerderejaars nieuwkomers.

Anderstaligheid
Kinderen die opgroeien met een andere thuistaal dan het Nederlands (vanuit een al dan niet bewuste keuze van ouders) horen bij de doelgroep Meertalige leerlingen. Deze kinderen leren het Nederlands als tweede of derde taal.

Meertaligheid
Kinderen die opgroeien met meerdere thuistalen, (vanuit een al dan niet bewuste keuze van ouders) horen bij de doelgroep Meertalige leerlingen. Deze talen ontwikkelen zich tegelijkertijd, waardoor de taalontwikkeling in het algemeen wellicht wat trager of op een andere manier verloopt dan bij eentalige kinderen.

Voor scholen

De expertgroep biedt op verschillende manieren ondersteuning om het onderwijs aan anderstalige/ meertalige kinderen in onze regio te versterken. Op dit moment kunnen scholen hun vragen stellen op het gebied van onderwijsaanbod, organisatie, theoretische kennis en expertise, het ontwikkelen van visie en beleid op het gebied van anderstaligheid.

Voor ouders

Via het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband kun je aangeven in contact te willen komen met de expertgroep meertaligheid. Je kunt bij ons terecht voor vragen m.b.t.:

  • vragen over welke routes er in het onderwijs zijn voor uw anderstalige of meertalige kind, informatieve vragen over meertaligheid, Nederlands als tweede taal of taalontwikkeling in het algemeen,
  • vragen over mogelijke zorgaanbieders op het gebied van meertaligheid, cultuursensitiviteit of traumasensitiviteit.

Voor leerlingen

Via het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband kun je vragen stellen aan de expertgroep meertaligheid. Dat kan gaan over:

  • wat meertaligheid is en wat dit voor jou betekent.
  • hoe je dit met je meester of juf kan bespreken.

Voor professionals

Voor externe partners vanuit zorg en jeugdhulp zijn wij bereikbaar. We gaan graag het gesprek aan over de samenwerking tussen onderwijs en zorg voor meertalige of anderstalige leerlingen die hier behoefte aan hebben om te komen tot een zo optimaal mogelijke ondersteuning. Vragen kunnen liggen op het gebied van:

  • Een specifieke casus (met toestemming van ouders).
  • Informatie/professionalisering m.b.t. meertaligheid in het onderwijs.
  • Samenwerking in algemene zin.