De Fonkeling is de plek in ons samenwerkingsverband waar ouders, scholen en externe partners terecht kunnen met hun vragen en informatie kunnen vinden over hoogbegaafdheid en onderwijs.

Iedereen mag mee!
Doelgroep
Uitgaande van het leerlingenaantal in Midden-Limburg, betreft het een groep van bijna 1.200 kinderen (10%) binnen ons samenwerkingsverband die op basis van hun cognitieve capaciteiten behoefte heeft aan een ander aanbod en/of andere wijze van leren en ontwikkelen. Deze groep is enorm divers, waarbij ieder kind andere ondersteuningsbehoeften laat zien om te komen tot een optimale ontwikkeling.
Voor de een is een passende en stimulerende omgeving of voldoende cognitieve uitdaging toereikend, bij een ander staat vooral het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken voorop of gaat het om een grote mate van perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel of autonomie waar leerkrachten op passende wijze mee om moeten kunnen gaan. Dit vraagt van de professionals die met hen werken dat ze deze groep leerlingen herkennen/signaleren en erkennen om vervolgens te kunnen komen tot passend begeleidingsproces. Bij een deel van deze groep is er specialistische en extra ondersteuning op maat nodig.
Consultatieve vragen en het inplannen van afspraken om in gesprek te gaan en/of voor de orthotheek kunt u mailen naar de fonkeling@swvpo3102ml.nl. Voor de aanvraag van een arrangement mailt u naar lienekelunenborg@swvpo3102ml.nl. Denk aan het meesturen van een actueel OPP en een ingevuld aanvraagformulier. Ouders kunnen via het Ouder- en Jeugdsteunpunt vragen met betrekking tot hoogbegaafdheid en de mogelijkheden in het onderwijs aan ons stellen.
De Fonkeling
- Lieneke Lunenborg – van Rijswijk, projectleider
- Janneke Jansen, lid kerngroep en ambulant begeleider
- Vivian Leurs, lid kerngroep en ambulant begeleider

Voor scholen
De Fonkeling biedt op verschillende manieren ondersteuning om het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen in onze regio te versterken.
Voor scholen en kinderen
- Nascholing
- Basistraining hoogbegaafdheid voor leerkrachten en onderwijsondersteuners. In 3 bijeenkomsten krijgen collega’s zicht op wat hoogbegaafdheid is, hoe je kan signaleren en wat dit betekent voor het onderwijs dat je geeft.
- Basistraining hoogbegaafdheid op school/bestuursniveau. In 3 bijeenkomsten voor IB, directie en ondersteuning krijgen collega’s handvatten hoe de basisondersteuning hoogbegaafdheid duurzaam kan worden opgepakt en vormgegeven in je school/bestuur.
- Verdiepende workshops: een aantal verdiepende workshops met wisselende onderwerpen gekoppeld aan hoogbegaafdheid.
- Miniconferentie: jaarlijkse inspirerende middag met workshops van externe aanbieders.
- Leernetwerken
- Leernetwerk algemeen: 3 keer per jaar komen kartrekkers hoogbegaafdheid van verschillende scholen bij elkaar om te verbinden, kennis te delen en elkaar te inspireren.
- Leernetwerk plusklas: 3 x per jaar komen plusklasbegeleiders bij elkaar om ervaringen te delen en te leren van en met elkaar.
- Orthotheek: er is een orthotheek met een ruim aanbod literatuur en verrijkingsmateriaal. Alle scholen hebben de mogelijkheid om op afspraak langs te komen en materiaal te bekijken en te proberen alvorens tot een passende keuze te komen. Tijdens deze afspraak is er iemand aanwezig om vragen te beantwoorden en te adviseren.
- Scholing op maat: scholen kunnen voor een ‘in-company’ traject dat past bij de eigen schoolontikkeling contact opnemen met defonkeling@swvpo3102ml.nl.
Voor ouders
Via het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband kun je aangeven in contact te willen komen met De Fonkeling. Je kunt bij ons terecht met vragen over bijvoorbeeld de onderstaande onderwerpen.
- vragen over welke routes er in het onderwijs zijn voor je hoogbegaafde kind.
- informatieve vragen over hoogbegaafdheid.
- vragen over mogelijke zorgaanbieders op het gebied van hoogbegaafdheid.
Voor leerlingen
Via het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband kun je vragen stellen aan de Fonkeling. Voorbeelden vind je hieronder.
- Wat is hoogbegaafdheid?
- Hoe kan ik dit bespreken met mijn meester of juf?


Voor professionals
Voor externe partners vanuit zorg en jeugdhulp zijn wij bereikbaar. We gaan graag het gesprek aan over de samenwerking tussen onderwijs en zorg voor hoogbegaafde leerlingen die hier behoefte aan hebben om te komen tot een zo optimaal mogelijke ondersteuning.
- Een specifieke casus (met toestemming van ouders).
- Informatie/professionalisering m.b.t. hoogbegaafdheid in het onderwijs.
- Samenwerking in algemene zin.