Skip to main content

Ondersteuningsplan

Het plan waarin het samenwerkingsverband vastlegt hoe het passend onderwijs voor elk kind wil realiseren.

Ondersteuningsplan

In het ondersteuningsplan legt het samenwerkingsverband vast hoe het passend onderwijs voor elk kind wil realiseren. Dit ondersteuningsplan wordt ten minste één keer per vier jaar opgesteld en kan tussentijds worden gewijzigd. De ondersteuningsplanraad heeft instemmingsrecht op het ondersteuningsplan.

Het ondersteuningsplan bevat onder andere:

  • Het niveau van basisondersteuning dat op scholen in het samenwerkingsverband aanwezig is.
  • De manier waarop het samenwerkingsverband een samenhangend geheel van voorzieningen voor extra ondersteuning binnen en tussen de scholen organiseert, zodat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken en leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs krijgen.
  • De afspraken die de deelnemende besturen maken over de verdeling, besteding en toewijzing van de middelen voor extra ondersteuning, inclusief een meerjarenbegroting.
  • De procedure voor de plaatsing van leerlingen op de speciale scholen voor basisonderwijs en op scholen voor speciaal onderwijs in het samenwerkingsverband.
  • De procedure en het beleid voor de terugplaatsing of overplaatsing naar het basisonderwijs voor leerlingen van wie de duur van de toelaatsbaarheidsverklaring is afgelopen.
  • De manier waarop het samenwerkingsverband ouders informatie verstrekt over de ondersteuningsvoorzieningen.

Ondersteuningsplanraad

De ondersteuningsplanraad (OPR) is een speciale medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband. Daarin zitten ouders en personeelsleden. Belangrijkste taak van de ondersteuningsplanraad is het beoordelen van het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband (instemmingsrecht). Maar ook kan de ondersteuningsplanraad onderwerpen die zij belangrijk vindt met het bestuur van het samenwerkingsverband bespreken of op eigen initiatief adviezen geven. Veel informatie is ook te vinden op de website van het Steunpunt Passend Onderwijs.

De OPR van het samenwerkingsverband bestaat idealiter uit acht leden, gelijkelijk verdeeld over vier ouders en vier personeelsleden uit het (speciaal) basisonderwijs. Het algemene contactadres is secretarisopr@swvpo3102ml.nl. Hieronder vind je nog de samenstelling, een vacature en een uitgebreidere toelichting op de taken van de ondersteuningsplanraad.

Vacature ondersteuningsplanraad

We zijn op zoek naar jou!

Momenteel is er in de ondersteuningsplanraad van ons samenwerkingsverband ruimte voor nieuwe leden vanuit de personeelsgeleding. De ondersteuningsplanraad heeft een belangrijke rol binnen het samenwerkingsverband. Bij veel beslissingen die het bestuur moet nemen wordt de ondersteuningsplanraad betrokken. Dit kan gaan om informatievoorziening, vragen om advies of het geven van instemming.

De ondersteuningsplanraad heeft instemmingsbevoegdheid ten aanzien van het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Het ondersteuningsplan is een meerjarenbeleidsplan en wordt elke vier jaar vastgesteld. Het plan beschrijft hoe de schoolbesturen samen passend onderwijs in de regio Midden-Limburg vormgeven en hoe het samenwerkingsverband zorgt voor een dekkend onderwijsaanbod voor ondersteuning. In het ondersteuningsplan legt het samenwerkingsverband vast hoe passend onderwijs in hun regio wordt vormgegeven.

Downloads

Vacature

Toelichting ondersteuningsplanraad

De ondersteuningsplanraad (OPR) is het inspraakorgaan van het samenwerkingsverband. Ouders van kinderen op en personeelsleden van de samenwerkende scholen kunnen via de OPR invloed uitoefenen op het ondersteuningsplan. Het ondersteuningsplan beschrijft over een periode van vier jaar het gezamenlijke beleid waarmee de scholen binnen het samenwerkingsverband invulling geven aan passend onderwijs.

De OPR heeft een in de wet verankerd instemmingsrecht op het ondersteuningsplan. Dit houdt in dat gedurende een periode van enkele maanden er intensieve gesprekken plaatsvinden tussen het samenwerkingsverband en de leden van de OPR. Het hieruit volgende ondersteuningsplan is daarmee een beleid dat niet alleen wordt ondersteund door de OPR, maar waarin de OPR zichzelf ook herkent. Het samenwerkingsverband opereert hierbij op gelijke voet met de diverse bestuurders van de deelnemende scholenkoepels.

De OPR voert jaarlijks minimaal zesmaal direct overleg met de directeur-bestuurder van het SWV. Daarnaast overlegt de OPR minimaal twee keer per jaar met de Raad van Toezicht van de OPR. Ieder jaar wordt er door de OPR aan het SWV advies gegeven over het door het SWV voorgestelde jaarplan met de bijbehorende begroting. Dit jaarplan is afgeleid van het ondersteuningsplan en stuurt op de realisatie van concrete (tussen-)doelen. De OPR kan op specifieke punten terugkoppeling geven aan het SWV over ervaringen vanuit het werkveld, aandachtspunten voor de uitvoering definiëren of nieuwe beleidselementen voordragen vanuit de ouder- en werknemersgeleding.

Per kwartaal wordt de voortgang samen met het SWV geëvalueerd. Op deze wijze blijft de OPR voortdurende betrokken en op de hoogte van de voortgang en kwaliteit van de implementatie van het ondersteuningsplan.
De zittingstermijn van de leden van de OPR bedraagt vier jaar met uitloop naar een tweede zittingsperiode. De leden van de OPR worden voortgedragen door de medezeggenschapsraden van de scholen voor primair onderwijs die tot de scholenkoepelorganisaties behoren. Indien er meerdere kandidaten voor een vacante positie zijn voorgedragen, bepaalt een verkiezing onder de medezeggenschapsraden het kandidaat-lid dat zitting mag nemen in de OPR.

De OPR vertegenwoordigt haar achterban door een evenredige verdeling van leden over de diverse geledingen:

  • Twee werknemers uit het regulier basisonderwijs.
  • Twee ouders waarvan minimaal een kind deelneemt aan het reguliere basisonderwijs.
  • Twee werknemers uit het speciaal (basis-) onderwijs (SBO / SO)
  • Twee ouders waarvan minimaal een kind deelneemt aan het SBO of het SO