De scholen en schoolbesturen binnen een samenwerkingsverband (SWV) dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om dit te waarborgen. Het samenwerkingsverband is wettelijk verplicht afspraken te maken over de vormen van ondersteuning en voorzieningen die op elke school beschikbaar moeten zijn. Deze afspraken vormen de regionale norm voor basisondersteuning. Ouders kunnen erop rekenen dat elke school in de regio minimaal deze ondersteuning en onderwijskwaliteit biedt.

Ondersteuning voor álle leerlingen
Brede basisondersteuning
Goede basisondersteuning zorgt ervoor dat we passend onderwijs bieden in de buurt, zodat kinderen in de basisschoolleeftijd zich optimaal kunnen ontwikkelen. De manier waarop scholen de basisondersteuning vormgeven, is aan de scholen en hun besturen zelf. We leggen uit welke vormen van ondersteuning hieronder vallen. Dit geeft ouders, scholen en ketenpartners inzicht in wat zij kunnen verwachten van de scholen binnen het samenwerkingsverband.


Extra ondersteuning
Wanneer de basisondersteuning ontoereikend is, volgt extra ondersteuning (ondersteuningslaag 3) of externe expertise (ondersteuningslaag 4). Deze ondersteuning kan zowel binnen de groep als in de school plaatsvinden. Het varieert wat scholen hierin kunnen bieden, maar in alle situaties staat het kind centraal.
Gespecialiseerde ondersteuning
Voor kinderen voor wie de basis- en extra ondersteuning onvoldoende is, biedt gespecialiseerde ondersteuning (ondersteuningslaag 5) een oplossing. Deze ondersteuning kan een (tijdelijke) plaatsing op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO) met behulp van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) betekenen. Hierbij ligt de nadruk op een mogelijke terugkeer naar het reguliere onderwijs.
