Skip to main content

Gespecialiseerde ondersteuning

Ondersteuningslaag 5

Voor kinderen voor wie de basis- en extra ondersteuning onvoldoende is, biedt gespecialiseerde ondersteuning (ondersteuningslaag 5) een oplossing. Deze ondersteuning kan een (tijdelijke) plaatsing op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO) met behulp van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) betekenen. Hierbij ligt de nadruk op een mogelijke terugkeer naar het reguliere onderwijs.

Terug naar ondersteuning

Tijdelijke overstap naar SBO ofSO

Het verschil tussen speciaal basisonderwijs (SBO) en speciaal onderwijs (SO) ligt in de aard van de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen. Voor zowel SBO als SO geldt dat er een toelaatbaarheidsverklaring nodig is, die wordt afgegeven door een samenwerkingsverband passend onderwijs, afhankelijk van de ondersteuningsbehoeften van het kind.

Speciaal basisonderwijs is gericht op kinderen met lichte leer- of gedragsproblemen, zoals concentratieproblemen of milde leerstoornissen. De onderwijsaanpak is aangepast, maar de kinderen volgen een leerprogramma dat sterk lijkt op dat van reguliere basisscholen​.

Speciaal onderwijs is voor kinderen met zwaardere, vaak complexe leerproblemen, gedragsproblemen, of lichamelijke of zintuiglijke beperkingen. In dit onderwijs is de ondersteuning intensiever en aangepast aan de specifieke behoeften van de leerlingen, die niet goed kunnen functioneren in regulier onderwijs​.

Procedure voor toelaatbaarheidsverklaring

De interne begeleider/ kwaliteitscoördinator

  • overlegt met de procesadviseur om te bepalen of een overstap naar SBO/SO nodig is en terugkeer haalbaar.
  • vraagt, na een positief advies van de procesadviseur en in samenspraak met de beoogde nieuwe school, een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) aan.
  • reflecteert op het verwijzingsproces en formuleert welke doorontwikkeling van de basisondersteuning nodig en mogelijk is en gaat planmatig met dit groeiplan aan de slag.
  • blijft actief betrokken bij evaluaties, ook na de overstap.

Elke school binnen ons samenwerkingsverband biedt deze extra laag van ondersteuning. Dit is onderdeel van het schoolbeleid en vastgelegd in het schoolplan. Onze leerkrachten sluiten aan bij wat leerlingen nodig hebben, zodat zij zich continu kunnen ontwikkelen. Ze letten goed op de behoeften van de leerlingen op het gebied van leren en ontwikkelen, zoals taal, rekenen en sociaal-emotionele vaardigheden. Hulpvragen van leerlingen worden daarbij gebundeld en planmatig opgepakt, zodat ze elke leerling effectief ondersteunen en hun ontwikkeling optimaal bevorderen.

Hoe verloopt de overstap?

Bij een tijdelijke overstap naar speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs blijft de oorspronkelijke school betrokken. Dit betekent dat deze school minstens jaarlijks deelneemt aan de evaluatie van de nieuwe school met ouders.

Tijdens dit moment wordt samen met de nieuwe school gekeken naar de ontwikkeling van de leerling. Op basis van deze evaluaties wordt besloten welke volgende onderwijsplek passend is.

Scholen werken samen

Een belangrijke nieuwe stap in dit proces is dat de oorspronkelijke school actief betrokken blijft. Dat geldt voor scholen die binnen het samenwerkingsverband vallen. Het werken met een groeiplan helpt de school van herkomst om de eigen basisondersteuning te versterken, zodat een terugkeer van de leerling naar de eigen school mogelijk wordt.

Evaluatie en terugkeer

Het doel van de tijdelijke overstap is altijd om de leerling te helpen zich verder te ontwikkelen. Samen met de SBO/SO-school wordt er planmatig gewerkt om de leerling succesvol te laten terugkeren.

Deze werkwijze is nieuw en zal door het samenwerkingsverband verder worden uitgewerkt met scholen in de regio. Het doel is om scholen te ondersteunen in het versterken van hun eigen ondersteuningsaanbod, zodat tijdelijke plaatsingen daadwerkelijk tijdelijk zijn.