Skip to main content

Toelating speciaal (basis)onderwijs

Als het niet langer lukt om leerlingen een passende plek in het basisonderwijs te bieden, wordt gekeken naar de mogelijkheden in het speciaal (basis)onderwijs.

Ondersteuningsteam en deskundigenadvies

In het samenwerkingsverband worden de onderwijs(ondersteunings-)arrangementen tot en met cascadeniveau 4 geregeld onder verantwoordelijkheid van de schoolbesturen. De ondersteuningsteams hebben hier een belangrijke bijdrage te leveren:

  • Het ondersteuningsteam stelt vast (samen met de school en de ouders) dat de huidige school niet in staat is tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de leerling; Betrokkenen: huidige school, ondersteuningsteam, ouders
  • Het ondersteuningsteam stelt vast (samen met de school en de ouders) dat een andere basisschool onder het schoolbestuur niet in staat is tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de leerling;
    Betrokkenen: huidige basisschool, ondersteuningsteam, ouders en nieuwe basisschool
  • Het ondersteuningsteam stelt vast (samen met de school en de ouders) dat de ondersteuningsbehoeften niet binnen zorgniveaus 1 t/m 4 opgevangen kunnen worden en opvang binnen niveau 5 noodzakelijk is: deskundigenadvies opstellen en advies SBO of SO onderbouwen (zie hierna); Betrokkenen: huidige school, ondersteuningsteam, ouders, SBO of SO-school;
  • Het ondersteuningsteam legt het deskundigenadvies voor aan het bovenschools toetsingsorgaan (BTO).
Meer over het bovenschools toetsingsorgaan

Herbeoordeling en terugplaatsing

Leerlingen die op 01-08-2014 in het SO cluster 3 en 4 verblijven op grond van een CVI-indicatie, moeten voor 01-08-2014 een herbeoordeling krijgen. Ook na afloop van een TLV is een herbeoordeling aan de orde. Het beleid van het samenwerkingsverband is gericht op bevordering van terugplaatsing naar het basisonderwijs. Het ontwikkelingsperspectief van de leerling speelt een belangrijke rol bij deze afweging.

Het S(B)O draagt leerlingen aan voor terugplaatsing en in dat geval verloopt de route eveneens via betrokkenheid van de vier partijen en het akkoord van deze partijen middels het plaatsen van een handtekening: de school waar de leerling geplaatst was, de school waar de leerling geplaatst wordt, lid ondersteuningsteam en de ouders. Datzelfde geldt bij een verplaatsing van SO naar SO of van SO naar SBO.

Onderinstroom gespecialiseerde voorzieningen

Met de introductie van de functie van procesadviseur in september 2022 is er in de regio onduidelijkheid ontstaan. Er leven veel vragen over aanspreekpunt en over soepele doorstroom voor kinderen die gespecialiseerde voorschoolse voorzieningen zoals PSW of Kentalis bezoeken (verder: voorschoolse voorziening) en die toe zijn aan onderwijs. Het gaat hier vaak om jonge kinderen met een forse zorgbehoefte en een stevige (onderwijs)ondersteuningsbehoefte. Een coördinerende rol voor de procesadviseur ligt voor de hand. We labelen dat even als de ‘Draaideur’ functie. Maar dan…. Wat mag je van de procesadviseur verwachten? En wat verwacht het samenwerkingsverband van de andere partijen? Hoe moeten de rollen, taken en verantwoordelijkheden er nu uit zien voor deze groep kinderen?

Stroomschema OnderinstroomStroomschema Onderinstroom Toelichting

Compensatie AWBZ

Leerlingen met zeer zware complexe problematiek die extra zorg op school nodig hebben, krijgen in een aantal gevallen onvoldoende PGB (persoonsgebonden budget) voor inzet binnen het onderwijs en daarmee komt het verzorgen van onderwijs voor deze leerlingen in gevaar. Om dat te voorkomen is de compensatieregeling AWBZ in het leven geroepen. Een regeling die tot 1-8-2014 werd uitgevoerd door de REC’s. Vanaf 1-8-2014 ontvangen de samenwerkingsverbanden een beperkt budget om in uitzonderlijke gevallen te voorzien in financiering van aanvullende hulp op het gebied van verpleging, persoonlijke verzorging of begeleiding.

Aanvraag is alleen mogelijk voor leerlingen met een zeer complexe lichamelijke en verstandelijke problematiek, en dientengevolge een zeer zware ondersteuningsbehoefte op het gebied van persoonlijke verzorging, verpleging en/of begeleiding en is bedoeld voor leerlingen die zonder deze aanvulling niet langer aan het onderwijs deel kunnen nemen.

Deze regeling wordt vooralsnog uitgevoerd in 2014-2015, in afwachting van de nieuwe regelgeving i.v.m. de decentralisatie AWBZ. Per 1 januari 2015 verandert de bekostiging van de AWBZ-zorg. De AWBZ wordt hervormd en de huidige AWBZ-aanspraken worden opgenomen in respectievelijk de Wet op de Langdurige zorg (WLZ), de Jeugdwet, de WMO 2015 en een wijziging van de Zorgverzekeringswet.

Formulier

Aanvragen kunnen worden ingediend met het daartoe bestemde aanvraagformulier bij het samenwerkingsverband.  Het aanvraagformulier is voorzien van een toelichting.

Het samenwerkingsverband zal de aanvraag beoordelen en een besluit nemen op grond van noodzaak en urgentie. Per schooljaar worden twee momenten voor toekenning gehanteerd. Aanvragen ingediend vóór 1 september van een schooljaar zullen uiterlijk in oktober beoordeeld worden. Aanvragen ingediend vóór 1 januari, worden uiterlijk in februari beoordeeld.

Aanvraagformulier AWBZ