Goede basisondersteuning zorgt ervoor dat we passend onderwijs bieden in de buurt, zodat kinderen van 4 tot 14 jaar zich optimaal kunnen ontwikkelen. De manier waarop scholen de basisondersteuning vormgeven, is aan de scholen en hun besturen zelf. We leggen uit welke vormen van ondersteuning hieronder vallen. Dit geeft ouders, scholen en ketenpartners inzicht in wat zij kunnen verwachten van de scholen binnen het samenwerkingsverband.

Begeleiding en aanpassingen in de klas
Bij ondersteuningslaag 2 zorgen we voor meer ondersteuning in de klas, naast de goede basis die we al bieden. Daarbij houden we rekening met de verschillen die er tussen kinderen zijn.
Het uitgangspunt is hierbij handelingsgericht en opbrengstgericht werken. De principes van Handelingsgericht Werken (HGW) zijn zichtbaar in de klas en tijdens leerling- en groepsbesprekingen. De leerkracht bespreekt met de leerling en de ouders wat de leerling nodig heeft. Vervolgens wordt de ondersteuning planmatig opgepakt om samen tot de beste aanpak te komen.


De leerkracht
- ziet vroegtijdig wat een leerling nodig heeft en helpt direct in de klas.
- houdt de leiding over deze extra hulp en maakt daar een goed plan voor.
- biedt didactische differentiatie op minstens drie niveaus, vanaf groep 1. Dit houdt in dat er verlengde en verdiepende instructie wordt gegeven.
Bij oefenen en verwerken biedt de leerkracht begeleide inoefening en extra inoefentijd of verrijking en compacting. - werkt planmatig en houdt goed in de gaten of er problemen zijn met leren, opgroeien of opvoeden.
- ziet aan de resultaten van de leerlingen hoe goed de aanpak werkt en past zijn werkwijze hierop aan.
- betrekt ouders actief bij wat er in de klas gebeurt en bespreekt mondeling hoe hij of zij de leerlingen helpt.
- praat regelmatig met de IB’er over hoe het gaat en wat er opvalt.
De interne begeleider/ kwaliteitscoördinator
- zorgt dat de ondersteuning goed loopt, monitort en geeft advies.
- helpt de leerkrachten door coaching.
Elke school binnen ons samenwerkingsverband biedt deze extra laag van ondersteuning. Dit is onderdeel van het schoolbeleid en vastgelegd in het schoolplan. Onze leerkrachten sluiten aan bij wat leerlingen nodig hebben, zodat zij zich continu kunnen ontwikkelen. Ze letten goed op de behoeften van de leerlingen op het gebied van leren en ontwikkelen, zoals taal, rekenen en sociaal-emotionele vaardigheden. Hulpvragen van leerlingen worden daarbij gebundeld en planmatig opgepakt, zodat ze elke leerling effectief ondersteunen en hun ontwikkeling optimaal bevorderen.


De school
- biedt hulp bij ondersteuningsbehoeften in de bandbreedte van moeilijk lerend tot meerbegaafd en zorgt zo dat elke leerling op eigen niveau en tempo kan leren in de juiste mix van uitdaging en begeleiding.
- helpt leerlingen beter te leren leren, bijvoorbeeld door te werken aan hun planning en organisatie.
- ondersteunt de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van leerlingen.
- bespreekt gesignaleerde opgroei- en opvoedproblemen met ouders en adviseert over ondersteuning hierbij, via bijvoorbeeld CJG of GGD.
Elke leerling krijgt de aandacht die nodig is. Samen met de leerling en de ouders bespreekt de leerkracht wat nodig is en hoe we dit planmatig gaan aanpakken. Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, met de juiste ondersteuning op het juiste moment.